Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esélyteremtő óvoda

Intézményünk sikerrel pályázott az EFOP-3.1.3-16-2016-00001 Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támogatása kiemelt projekt az „Esélyteremtő óvoda"pályázatán.

A kiemelt projekt megvalósítója: Oktatási Hivatal

A kiemelt projekt megvalósítási ideje: 2016. november 16 - 2020. szeptember 30.
A megvalósítás költsége: 4 193 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%


Az Oktatási Hivatal a „Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támogatása" kiemelt projekt 550 együttműködő óvodával és 1100 óvodapedagógussal valósítja meg az „Esélyteremtő óvoda" projektet, mely a pedagógiai tevékenység hatékonyságát segíti, egyben az óvodai fejlesztő programot (IPR) váltja fel.

A projektben olyan óvodák vesznek részt, amelyekben a hátrányos helyzetű gyermekek aránya (halmozottan hátrányos helyzetűeket is beleértve) meghaladja a gyermeklétszám 10 %-át, és az intézmény legalább egyszer részt vett a megelőző nevelési években az IPR programban.

Az „Esélyteremtő óvoda" projekt célja, hogy országszerte közösen létrehozzunk egy olyan intézményhálózatot, melynek tagjai az esélyteremtő nevelési eljárásokat eredményesen alkalmazzák és képesek azokat más óvodákkal is megismertetni. Mindezzel hozzájárulva a hátránykompenzáló képesség hatékonyságához, a társadalmi helyzetből fakadó hátrányok mérsékléséhez.

A komplex esélyteremtő intézményi fejlesztés a hatékony hétköznapi pedagógiai tevékenység feltételeinek megteremtéséhez szükséglet szerint járul hozzá:

  • egyéni és csoportos fejlesztő eszközökkel,
  • értékközvetítő, kulturális gyermekprogramokkal,
  • gyermekek helyben történő egyéni fejlesztéséhez speciális képzettségű szakemberek biztosításával,
  • anyanyelvi (roma) dajkák foglalkoztatásával.

Az óvodákban dolgozó pedagógusok munkájának támogatása érdekében:

  • lehetőséget nyújt szupervízió igénybevételére,
  • a változási folyamatot 30 hónapon keresztül konzulens (tanácsadó) segíti,
  • a pedagógusok többlet munkáját 30 hónapon keresztül pótlék jellegű kiegészítéssel ismeri el,
  • az intézménynek lehetősége nyílik módszertani központtá és/vagy felsőoktatási gyakorló helyévé válni.

 

A háromoldalú együttműködési megállapodás (OH, fenntartó, óvoda) legitimálja a 2020. szeptember 30-ig tartó folyamatot. A megállapodás értelmében óvodánként két pedagógus aktív közreműködése révén valósul meg a közös gondolkodás az esélyteremtés pedagógiai és intézményi tartalmáról valamint módszereiről.